Rękawy cukiernicze służą głównie do dekoracji ciast. Oprócz tego z ich pomocą przygotujemy bezy, ciasteczka czy ptysie. Rękaw pomoże nam także podczas nadziewania różnego rodzaju ciastek i pączków. Oprócz deserów szprycę możemy wykorzystać do nadziewania potraw, w tym również jajek. Jest to gadżet, który powinien się znaleźć w każdej kuchni.
Rękaw cukierniczy – jaki wybrać?
Rękawy cukiernicze [https://sklep.polmarkus.com.pl/worki-cukiernicze] możemy podzielić na dwa typy. Pierwsze z nich to te jednorazowe. Są one wykonane z grubej folii. W sklepach znajdziemy je pakowane po kilka sztuk, a ich cena nie przekracza dziesięciu złotych. Jednak są to tylko worki, do których musimy dokupić odpowiednie tylki. Są to metalowe bądź plastikowe końcówki, które nadają masie ozdobny kształt. Rękawy wielokrotnego użytku są wykonane z silikonu. Dzięki temu w łatwy sposób wyczyścimy gadżet po użyciu. Zaletą silikonu jest to, że dobrze leży nawet w mokrych dłoniach, przez co łatwiej jest nam dekorować. Dodatkową zaletą silikonu jest odporność na wysokie temperatury, co jest przydatne np. podczas robienia smażonych ptysiów. Oprócz klasycznych rękawów możemy kupić także szpryce pistoletowe. Są one wykonane z plastiku lub metalu. Jest to tuba, którą wypełniamy masą. Z jednej strony znajduje się tylka, a z drugiej tłok służący do przepychania masy.
Najlepiej jest przetestować rękawy cukiernicze i znaleźć ten, z którego najlepiej nam się korzysta. Dla jednych będzie to szpryca pistoletowa, a dla innych rękaw. Rękaw silikonowy, podobnie jak plastikowa szpryca to koszt kilkudziesięciu złotych. Najdroższa i zarazem najtrwalsza będzie szpryca metalowa.