Skip to content
Menu
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny
forma do tarty

Forma do tarty – jaką wybrać?

Opublikowano 4 października, 202113 października, 2021

Zarówno tarty, jak i tarteletki, słone, oraz słodkie – wszystkie zdobyły nasze serca oraz żołądki. Nic w tym jednak dziwnego. Tak przygotowane ciasto jest pyszne oraz łatwe o szybkie w przygotowaniu. Gwarancją sukcesu kulinarnego, poza znajomością najlepszych przepisów, jest oczywiście dobra forma na tartę. Jaką tartę jednak wybrać? 

Jakie wyróżniamy rodzaje tart? 

Tarty metalowe – najtańsza propozycja 

Tego rodzaju blachy posiadają nieprzywierające powieki, są one najtańszymi propozycjami. Spotkamy je w większości polskich domów – używane są bowiem od wielu lat, a szczególnie cenią je tradycyjne kucharki. Ostatnio popularną formą jest tarta z wyjmowanym dnem. Wśród największych zalet takiego rozwiązania znajduje się odporność na wysoką temperaturę, lekkość oraz szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Podczas styczności z owocami może jednak ona rdzewieć, zaleca się więc korzystanie z papieru do pieczenia. Formy do tarty są dostępne na sklep.polmarkus.com.pl w wielu wariantach.

forma do tarty

Tarty silikonowe – odporna na uszkodzenia 

Tarta silikonowa to zdecydowaniedobra inwestycja na długie lata. Formy te występują zarówno w zestawie z wyjmowanym, szklanym dnem, jak i bez niego. Dzięki temu upieczone ciasto możemy serwować bezpośrednio na stole. Tego rodzaju tarty są odporne na uszkodzenia i zarysowania, a także wysokie temperatury. Można je myć w zmywarce do naczyń. To, co należy wymienić wśród ich wad to cena wyższa niż poprzednika.

Szklane i ceramiczne formy na tartę 

Pomimo tego, że długo nagrzewają się one, równie długo utrzymują ciepło. Nie straszna im korozja ani zarysowania. Niekiedy jednak problemem jest wyjęcie z nich ciasta. Zarówno ceramiczne, jak i szklane modele doskonale rozprowadzają ciepło, co przekłada się na gwarancję równomiernego wypieku ciasta. Są ona jednak dość drogie.

Kategorie

  • Akcesoria
  • Kucharzenie
  • Przechowywanie żywności
  • Uncategorized

Ostatnie wpisy

  • Nowoczesne opakowania cukiernicze – funkcjonalność i estetyka
  • Pudełka na ciasto – niezbędne w każdej cukierni
  • Bento cake – fascynująca podróż w świat opakowań do ciasta i akcesoriów
  • Biała czekolada – odkryj tajemnice delikatnego smaku
  • Silikomart: niezawodne formy silikonowe dla cukierników
©2025 Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny | Powered by SuperbThemes