Światowa pandemia koronawirusa spowodowała, że większość z nas zmuszona była zmienić nasze codzienne przyzwyczajenia. Zrezygnowaliśmy z wielu ulubionych rozrywek i przyjemności. Na nowo musieliśmy się nauczyć zarządzać swoim wolnym czasem. Nic dziwnego, że mnóstwo osób na nowo odkryło gotowanie. Dużym powodzeniem cieszył się też samodzielny wypiek chleba czy bułeczek.
Pieczemy chleb w domowym zaciszu
Wokół samodzielnego przygotowywania chleba narosło wiele mitów. Najczęściej powtarzany głosi, że samodzielne upieczenie chleba jest bardzo skomplikowane i zajmuje zbyt dużo czasu. Oczywiście to totalna bzdura. W internecie znajdziemy mnóstwo przepisów do wyboru. Od tych najbardziej skomplikowanych, aż po takie z którymi bez problemu poradzi sobie prawdziwy laik. Drugi mit mówi, że pieczenie chleba wymaga specjalnego sprzętu. To również nie jest prawda. Wystarczy nasz domowy piekarnik i formy do pieczenia, które każdy z nas ma w domu.
Dlaczego warto własnoręcznie przygotowywać chleb
Po pierwsze mamy całkowita kontrolę nad tym, co trafia na nasz stół. Od A do Z decydujemy o wszystkich składnikach. To ważne zwłaszcza dla osób, które borykają się z różnego rodzaju alergiami pokarmowymi. Po drugie przygotowując własny chleb rozwijamy naszą kreatywność. Z powodzeniem możemy eksperymentować nie tylko z różnego rodzaju mąkami, ale także dodatkami. Nasiona, pestki, orzechy, otręby, a nawet suszone owoce całkowicie odmienią smak naszego wypieku.
Podsumowując samodzielne przygotowanie chleba jest prostsze niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka. Każdy choć raz powinien spróbować zrobić go w domowym zaciszu.