Do niedawna pojemniki gastronomiczne były wykorzystywane przede wszystkim w profesjonalnej kuchni. W obecnych czasach coraz więcej producentów oferuje pojemniki GN, które można stosować w gospodarstwie domowym. Jednak nie każdy konsument jest świadomy, w jaki sposób wybierać odpowiednie pojemniki.
Znaczenie materiału pojemników termoizolacyjnych
Jeżeli klient zamierza kupić pojemnik termoizolacyjny, powinien zwrócić uwagę na jego materiał, z jakiego jest wykonany. Dobrym wyborem będą pojemniki ze stali nierdzewnej i poliwęglanu. Oba materiały charakteryzują się wysoką jakością oraz w miarę niską ceną. Mimo tego najpopularniejsze są pojemniki ze stali nierdzewnej. Długi ich okres użytkowania powoduje, że będą one służyć przez długie lata. Współczesny rynek proponuje nabywcom również pojemniki z polipropylenu. Polipropylen to tworzywo sztuczne o dużej odporności chemicznej na tłuszcze. wodę czy niektóre kwasy. Zatem jest nietoksyczny i nieszkodliwy dla ludzi, ale posiada niską wytrzymałość na temperaturę. Z tych powodów lepień wykorzystywać go jako opakowanie na wyroby cukiernicze, cukierki lub produkty sypkie.
Pojemniki termoizolacyjny do małej i dużej kuchni
Przede wszystkim przy dokonaniu wyboru rodzaju pojemnika termoizolacyjnego trzeba uwzględnić jego parametry. Pojemniki te pozwalają zazwyczaj na transport towarów, które są schłodzone do temperatury -40 stopni Celsjusza oraz ogrzanych od 100 stopni Celsjusza. Wobec tego dobry termoport może sprawić, że dany posiłek będzie tracił jedynie 1,5 stopnia na godzinę, a schłodzony tort zyskiwał jedynie 0,5 stopnia Celsjusza. Tak więc, w każdej gastronomii należy wybierać pojemniki termoizolacyjne, które będą odpowiadały wielkością oraz przestrzenią na różne produkty. Poza tym pojemniki te powinny być także dopasowane do rodzaju przewożonego jedzenia.