Masa cukrowa ma mnóstwo zalet, które mają przełożenie w jej popularności. Już od dawna nie jest ona zarezerwowana wyłącznie dla profesjonalistów, ale sięgają po nią także cukiernicy amatorzy. Dlaczego korzystanie z tej masy jest takie przyjemne? Co ją wyróżnia?
Łatwość barwienia
Masę cukrową można kupić w formie gotowej. Jest ona wtedy klasycznie biała, bo taki właśnie kolor ma cukier puder będący jej podstawowym składnikiem. Można też kupić ją w formie barwionej. W takim wypadku masa ma już nadany właściwy, docelowy kolor przez producenta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by samodzielnie zabarwić białą masę. Wystarczy dodać kilka kropli barwnika do gotowej masy, a następnie ręcznie ją wyrobić. Kolor dobrze rozprowadza się po całości, nie tworzy smug ani przebarwień. Całość ma jednolity odcień. Biały kolor bardzo dobrze przyjmuje barwniki, więc można tworzyć z niego bardzo ciekawe dekoracje.
Wysoka plastyczność
Masa cukrowa jest też bardzo plastyczna. Praca w niej przypomina trochę zabawę ciastoliną lub plasteliną. Wystarczy tylko trochę czasu i kreatywności, by stworzyć coś niesamowitego. A jeśli ozdoba się nie uda za pierwszym razem, to masę można ponownie zwinąć w kulkę, wyrobić i użyć jeszcze raz. W ten sposób nie trzeba bać się metody prób i błędów. Nie wiążą się one z żadnymi dodatkowymi kosztami. Niewykorzystaną masę można zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki lub w ciemne miejsce. Z całą pewnością będzie można wykorzystać ją później do przyozdobienia następnego ciasta.