Skip to content
Menu
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny

Jakie cechy ma masa cukrowa?

Opublikowano 17 lipca, 202023 lipca, 2020

Masa cukrowa ma mnóstwo zalet, które mają przełożenie w jej popularności. Już od dawna nie jest ona zarezerwowana wyłącznie dla profesjonalistów, ale sięgają po nią także cukiernicy amatorzy. Dlaczego korzystanie z tej masy jest takie przyjemne? Co ją wyróżnia?

Łatwość barwienia

Masę cukrową można kupić w formie gotowej. Jest ona wtedy klasycznie biała, bo taki właśnie kolor ma cukier puder będący jej podstawowym składnikiem. Można też kupić ją w formie barwionej. W takim wypadku masa ma już nadany właściwy, docelowy kolor przez producenta. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by samodzielnie zabarwić białą masę. Wystarczy dodać kilka kropli barwnika do gotowej masy, a następnie ręcznie ją wyrobić. Kolor dobrze rozprowadza się po całości, nie tworzy smug ani przebarwień. Całość ma jednolity odcień. Biały kolor bardzo dobrze przyjmuje barwniki, więc można tworzyć z niego bardzo ciekawe dekoracje.

Wysoka plastyczność

Masa cukrowa jest też bardzo plastyczna. Praca w niej przypomina trochę zabawę ciastoliną lub plasteliną. Wystarczy tylko trochę czasu i kreatywności, by stworzyć coś niesamowitego. A jeśli ozdoba się nie uda za pierwszym razem, to masę można ponownie zwinąć w kulkę, wyrobić i użyć jeszcze raz. W ten sposób nie trzeba bać się metody prób i błędów. Nie wiążą się one z żadnymi dodatkowymi kosztami. Niewykorzystaną masę można zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki lub w ciemne miejsce. Z całą pewnością będzie można wykorzystać ją później do przyozdobienia następnego ciasta.

Kategorie

  • Akcesoria
  • Kucharzenie
  • Przechowywanie żywności
  • Uncategorized

Ostatnie wpisy

  • Do czego przydaje się szafa chłodnicza w gastronomii?
  • Jakie pudełka na muffiny będą najlepsze?
  • Jak znaleźć najlepsze pojemniki na ciasta do cukierni
  • Niezawodne aromaty spożywcze
  • Kwiaty cukrowe na tort sposobem na udekorowanie ulubionego ciasta
©2023 Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny | Powered by SuperbThemes & WordPress