Skip to content
Menu
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny

Forma do pieczenia chleba – jaki materiał wybrać?

Opublikowano 20 października, 202026 października, 2020

Wyjątkowy smak i aromat chleba to jedno w silniejszych wspomnień dzieciństwa. Nie dziwi więc, że większość osób nie jest zadowolona z jakości pieczywa oferowanego w sklepach. Wytwarzane na masową skalę i przepełnione konserwantami pieczywo w supermarketach nie może zapewnić takiego samego smaku i aromatu jak naturalny chleb na zakwasie.

Wypiek chleba w domu

Rozwiązaniem tej sytuacji jest domowy wypiek chleba, który jest znacznie prostszy niż może się wydawać. Konieczny jest tylko przepis, zebranie podstawowych składników oraz kupienie formy do pieczenia chleba. To właśnie forma sprawia, że wypiek nabierze charakterystycznego kształtu. Jaką formę należy wybrać?

Różne formy i różne możliwości

Przede wszystkim forma do pieczenia chleba powinna być dobrana do potrzeb domowników. W sprzedaży znaleźć można formy metalowe, silikonowe, czy też szklane, ale wciąż największą popularnością cieszą się proste ocynkowane blachy do pieczenia. Ich podstawową zaletą jest bardzo niski koszt. Należy jednak pamiętać, że ulegają one łatwo rdzewieniu oraz są bardzo delikatne! Dodatkowo przed każdym użyciem trzeba wyłożyć je papierem do pieczenia. Lepszym rozwiązaniem będą klasyczne formy metalowe.

Istotne jest, aby wnętrze formy wyłożone były specjalną warstwą, która nie pozwoli na przywieranie ciasta do ścianek formy. Często określana jest ona z języka angielskiego jako warstwa non-stick. Ciekawym rozwiązaniem jest także forma wykonana z silikonu! Ten wyjątkowy materiał jest nie tylko odporny na bardzo wysokie i bardzo niskie temperatury, ale również wyróżnia się wyjątkową elastycznością. Z tego powodu w sprzedaży odnaleźć można formy w najróżniejszych kształtach.

Kategorie

  • Akcesoria
  • Kucharzenie
  • Przechowywanie żywności
  • Uncategorized

Ostatnie wpisy

  • Silikomart: niezawodne formy silikonowe dla cukierników
  • Do czego przydaje się szafa chłodnicza w gastronomii?
  • Jakie pudełka na muffiny będą najlepsze?
  • Jak znaleźć najlepsze pojemniki na ciasta do cukierni
  • Niezawodne aromaty spożywcze
©2023 Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny | Powered by SuperbThemes & WordPress