Wyjątkowy smak i aromat chleba to jedno w silniejszych wspomnień dzieciństwa. Nie dziwi więc, że większość osób nie jest zadowolona z jakości pieczywa oferowanego w sklepach. Wytwarzane na masową skalę i przepełnione konserwantami pieczywo w supermarketach nie może zapewnić takiego samego smaku i aromatu jak naturalny chleb na zakwasie.
Wypiek chleba w domu
Rozwiązaniem tej sytuacji jest domowy wypiek chleba, który jest znacznie prostszy niż może się wydawać. Konieczny jest tylko przepis, zebranie podstawowych składników oraz kupienie formy do pieczenia chleba. To właśnie forma sprawia, że wypiek nabierze charakterystycznego kształtu. Jaką formę należy wybrać?

Różne formy i różne możliwości
Przede wszystkim forma do pieczenia chleba powinna być dobrana do potrzeb domowników. W sprzedaży znaleźć można formy metalowe, silikonowe, czy też szklane, ale wciąż największą popularnością cieszą się proste ocynkowane blachy do pieczenia. Ich podstawową zaletą jest bardzo niski koszt. Należy jednak pamiętać, że ulegają one łatwo rdzewieniu oraz są bardzo delikatne! Dodatkowo przed każdym użyciem trzeba wyłożyć je papierem do pieczenia. Lepszym rozwiązaniem będą klasyczne formy metalowe.
Istotne jest, aby wnętrze formy wyłożone były specjalną warstwą, która nie pozwoli na przywieranie ciasta do ścianek formy. Często określana jest ona z języka angielskiego jako warstwa non-stick. Ciekawym rozwiązaniem jest także forma wykonana z silikonu! Ten wyjątkowy materiał jest nie tylko odporny na bardzo wysokie i bardzo niskie temperatury, ale również wyróżnia się wyjątkową elastycznością. Z tego powodu w sprzedaży odnaleźć można formy w najróżniejszych kształtach.