Skip to content
Menu
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny

Wady i zalety silikonowych foremek

Opublikowano 4 listopada, 202012 listopada, 2020

Foremki silikonowe bezsprzecznie cieszą się największą popularnością wśród innych modeli tych bardzo przydatnych w kuchni akcesoriów. Jakie są jednak konkretnie wady oraz co najważniejsze zalety, które im towarzyszą, pozwalające ocenić, czy faktycznie warto się na nie zdecydować?

Zalet stosowania silikonowych foremek

Co konkretnie można zaliczyć jako zaletę posiadania i stosowania foremek wykonanych z silikonu? Przede wszystkim na uwadze trzeba tu mieć naprawdę niezwykłą wygodę. Przede wszystkim płynie ona z tego, że takie foremki są bardzo szybkie i wygodne w czyszczeniu. Dodatkowo można je bardzo wygodnie przechowywać, poprzez ich zwyczajne zwijanie. Najważniejszą jednak sprawą jest to, że takie foremki zupełnie nie niszczą ciasta podczas wykładania z nich ciasteczek lub babeczek, więc wychodzą one po prostu idealne.

Wady stosowania silikonowych foremek

Nie da się jednak ukryć tego, że silikonowe foremki mają pewne wady. Najważniejszą z nich jest oczywiście cena, która jest wielokrotnie wyższa niż w przypadku modelu metalowego. Najważniejszą jednak wadą w tym wypadku jest to, że takie foremki mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia, jeśli wykonane są z nieprzystosowanego i co najważniejsze, nieatestowanego silikonu. Warto więc decydując się na takie foremki kupować jedynie te, posiadające potrzebne atesty i badania. Bez takich badań foremki mogą przenosić swój smak oraz zapach na potrawę, a także negatywnie oddziaływać na zdrowie, co może mieć swoje konsekwencje w krótkim lub dłuższym okresie.

Kategorie

  • Akcesoria
  • Kucharzenie
  • Przechowywanie żywności
  • Uncategorized

Ostatnie wpisy

  • Do czego przydaje się szafa chłodnicza w gastronomii?
  • Jakie pudełka na muffiny będą najlepsze?
  • Jak znaleźć najlepsze pojemniki na ciasta do cukierni
  • Niezawodne aromaty spożywcze
  • Kwiaty cukrowe na tort sposobem na udekorowanie ulubionego ciasta
©2023 Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny | Powered by SuperbThemes & WordPress