Każdy mistrz i mistrzyni kuchni wiedzą, że jeśli chce się upiec pyszne ciasteczka lub babeczki, nie można skupiać się tylko i wyłącznie na cieście, polewie czy też innych pysznych składnikach, lecz koniecznie trzeba również pod uwagę wziąć to, w czym one będą pieczone. Często jednak stawiane jest w takiej sytuacji pytanie, jak wybrać dobry rodzaj foremki?
Wybieramy materiał
Zdecydowanie najważniejszą sprawą jeśli chodzi o wybranie foremki do ciasta, jest materiał, z którego będzie ona wykonana. Szczególnie dużej uwadze warto poddać foremki silikonowe, ponieważ cechują się one rewelacyjną jakością użytkowania, a także co bardzo ważne, są wielorazowe. Przykładowo modele papierowe po jednym użyciu nadają się do kosza, a metalowe bardzo trudno się czyści. Silikonowe foremki są zatem tym, co zdecydowanie warto mieć w swojej kuchni, jeśli chce się piec pięknie wyglądające ciasta i ciasteczka.
Wybieramy wzór
Jak jednak łatwo się domyślić, sam materiał wykonania foremek nie przesądza o tym, jaki typ babeczki lub ciasteczka się upiecze. Ogromne znaczenie ma w tym wypadku również to, jakiej będą one wielkości, oraz co najważniejsze, jakiego kształtu. W tym wypadku sprawa jest stosunkowo prosta, ponieważ kierować się tu trzeba przede wszystkim okolicznościami, w jakich będą pieczone, a także własnym gustem. Oczywiście w przypadku świąt poleca się takie kształty, jak Mikołaj, sanie, choinki czy też prezenty. W przypadku urodzin najlepiej jest skorzystać z foremek, które odpowiadają gustowi oraz zainteresowaniom solenizanta.
Formy silikonowe można nabyć na Sklep Polmarkus.