Tylki cukiernicze są tym gadżetem, który powinien znajdować się w dosłownie każdej kuchni. Dzięki nim możliwe jest wykonanie przepięknych ozdób na ciastach i tortach, właściwie bez większego wysiłku. Problem tylko w tym, że nie każdy wie, z jakiego materiału tylki powinny być wykonane. Na rynku znaleźć je można w wersji plastikowej oraz aluminiowej. Która będzie lepsza?
Charakterystyka plastikowych tylek cukierniczych

Nie da się ukryć, że tylki cukiernicze wykonane z plastiku cieszą się zdecydowanie największą popularnością, co rzecz jasna nie wskazuje jednoznacznie tego, że to właśnie one są tymi najlepszymi. Ich ogromna popularność jest wynikiem przede wszystkim bardzo niskiej ceny, która jest wielokrotnie niższa, niż w przypadku modeli metalowych. Niestety minusem jest w ich przypadku bardzo słaba jakość, co powoduje, że często ulegają one deformacji, a nawet całkowitemu zniszczeniu. Jak więc łatwo się domyślić, dekoracje przy użyciu tych modeli tylek nie zawsze są takie, jak być powinny.
Charakterystyka metalowych tylek cukierniczych
Największą przeszkodą w zakupie metalowych tylek jest rzecz jasna ich cena, która często w przypadku pojedynczej sztuki kształtuje się nawet w cenie 20-30 złotych. Jeśli już jednak domowy budżet to wytrzyma, okazuje się, że ten właśnie model na głowę bije wersję plastikową. Chodzi tu nie tylko o wytrzymałość, lecz również i jakość generowanych przy pomocy tego modelu tylki ozdób i dekorach. Stają się one wyraźniejsze i zdecydowanie lepszej jakości.
Tylki cukiernicze można nabyć na Polmarkus.