Trudno wyobrazić sobie menu cukierni czy kawiarni bez owoców i deserów z ich dodatkiem. Te serwowane są niezależnie od pory roku, w wielu różnych wydaniach. Aby cieszyły podniebienie, powinny być przede wszystkim świeże i dobrej jakości. Jak je odpowiednio przechowywać w warunkach lokalu gastronomicznego?
Owoce – słodki i zdrowy deser

Owoce to deser lubiany przez dzieci i dorosłych. Są przyjemnie słodkie i orzeźwiające, ale też bardzo zdrowe – to cenne źródło witamin. Można serwować je samodzielnie albo jako dodatek do ciasta czy lodów. Szeroka gama gatunków sprawia, że każdy miłośnik deserów znajdzie wśród owoców swój ulubiony: to słodkie winogrona, przyjemnie kwaśne cytrusy, wyczekiwane latem truskawki czy maliny, ale też jedzone właściwie przez cały rok jabłka – nieodłączny element wypieków. Aby desery z owocami serwowane w cukierni zachwycały podniebienia gości, trzeba zadbać o to, by pochodziły ze sprawdzonych upraw i były zawsze świeże, a więc także dobrze przechowywane.
Jak przechowywać owoce na zapleczu kawiarni?
Aby oszczędzić miejsce, a jednocześnie zyskać sporą przestrzeń do przechowywania, warto zaopatrzyć się w specjalne skrzynki na owoce. Te można ustawiać jedna na drugiej, dzięki czemu zyskuje się sporą ilość miejsca. Jednocześnie skrzynie zapewniają owocom długotrwałą świeżość ze względu na dostęp do powietrza. Świetnie nadają się także do transportu. W sklepach gastronomicznych kupić można skrzynki na owoce w różnych wymiarach – mniejsze, większe, o różnych kształtach, dopasowują je do możliwości swojego zaplecza w cukierni.