Każda osoba zajmująca się cukiernictwem, niezależnie od tego czy robi to zawodowo czy amatorsko, powinna mieć w swojej kuchni odpowiedni sprzęt, który ułatwi jej pracę. Do wypieku ciast wiele osób używa klasycznej tortownicy, jednak warto wymienić ją na cukierniczy rant. Dlaczego?
Niezbędne akcesorium każdego cukiernika
![](https://mojpieknystol.pl/wp-content/uploads/2021/02/ranty-cukiernicze.jpg)
Ranty cukiernicze zwykle wykonane są z dobrej jakościowo stali nierdzewnej, która nie jest podatna na odkształcenia. Są one łatwe w użytkowaniu, dodatkowo nietrudne do utrzymania w czystości, ponieważ mogą być myte w zmywarce. Czym jeszcze się wyróżniają? Większość z nich jest okrągła, choć na rynku dostępne są też takie w kształcie serca czy kwadratu, i ma regulowaną wielkość, dzięki czemu bez trudu można w nich upiec ciasto o dowolnej średnicy. Ranty nie mają dna, dzięki czemu wyjmowanie z nich gotowego biszkopta jest łatwe i szybkie.
Jak korzystać z rantu?
Rant cukierniczy jest bardzo łatwy w użyciu. Pierwszym krokiem jest ustalenie jakiej wielkości ma być pieczony biszkopt. Po ustawieniu odpowiedniej średnicy wystarczy położyć rant na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wylać ciasto do formy i włożyć do piekarnika. Po zakończeniu pieczenia warto poczekać aż biszkopt ostygnie, a następnie przeciągnąć ostrym nożem wzdłuż ścianek formy i wyciągnąć biszkopt. Dzięki tym prostym zabiegom będzie on idealnie równy i nada się do wykonania efektownego tortu czy innego ciasta. Jak widać korzystanie z takich form nie jest trudne, nie dziwi zatem fakt, że wypierają one tradycyjne blachy do pieczenia.