Każda osoba zajmująca się cukiernictwem, niezależnie od tego czy robi to zawodowo czy amatorsko, powinna mieć w swojej kuchni odpowiedni sprzęt, który ułatwi jej pracę. Do wypieku ciast wiele osób używa klasycznej tortownicy, jednak warto wymienić ją na cukierniczy rant. Dlaczego?
Niezbędne akcesorium każdego cukiernika

Ranty cukiernicze zwykle wykonane są z dobrej jakościowo stali nierdzewnej, która nie jest podatna na odkształcenia. Są one łatwe w użytkowaniu, dodatkowo nietrudne do utrzymania w czystości, ponieważ mogą być myte w zmywarce. Czym jeszcze się wyróżniają? Większość z nich jest okrągła, choć na rynku dostępne są też takie w kształcie serca czy kwadratu, i ma regulowaną wielkość, dzięki czemu bez trudu można w nich upiec ciasto o dowolnej średnicy. Ranty nie mają dna, dzięki czemu wyjmowanie z nich gotowego biszkopta jest łatwe i szybkie.
Jak korzystać z rantu?
Rant cukierniczy jest bardzo łatwy w użyciu. Pierwszym krokiem jest ustalenie jakiej wielkości ma być pieczony biszkopt. Po ustawieniu odpowiedniej średnicy wystarczy położyć rant na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie wylać ciasto do formy i włożyć do piekarnika. Po zakończeniu pieczenia warto poczekać aż biszkopt ostygnie, a następnie przeciągnąć ostrym nożem wzdłuż ścianek formy i wyciągnąć biszkopt. Dzięki tym prostym zabiegom będzie on idealnie równy i nada się do wykonania efektownego tortu czy innego ciasta. Jak widać korzystanie z takich form nie jest trudne, nie dziwi zatem fakt, że wypierają one tradycyjne blachy do pieczenia.