Dekoracje z czekolady przygotowane samodzielnie, są sposobem na efektowne zdobienie każdego spośród tortów – nie będzie mieć przy tym znaczenia to, z jakiej okazji go przygotowujemy. Ozdoby z czekolady możemy wykorzystać zgodnie z własnymi preferencjami, to znaczy nie tylko do dekorowania wierzchu, ale i boków tortu. Żeby samodzielnie wykonane czekoladowe ozdoby na tort były w pełni udane, będziemy potrzebować sporej ilości wysokiej jakości czekolady. Sprawdzi się tutaj zarówno czekolada lekko gorzka, czekolada biała, czekolada mleczna, jak i karmelowa. Jest kilka kwestii o które powinniśmy zadbać, zanim przystąpimy do dekorowania tortu.
Czekolada wysokiej jakości
Żeby czekoladowe dekoracje nie tylko dobrze się prezentowały, ale były również smaczne, warto abyśmy wybierali najwyższej jakości czekoladę. Jeżeli zdecydujemy się na opcję gorzką, powinna ona zawierać minimum 50 procent kakao.
Rozpuszczanie w wodnej kąpieli

Czekoladę do robienia ozdób, trzeba rozpuścić w wodnej kąpieli. Warto mieć na uwadze, żeby dno miski nie stykało się z lustrem wody, zaś naczynie powinno być całkowicie suche – dzięki temu można zapobiec rozwarstwieniu się czekolady.
Akcesoria, które ułatwiają wycięcie dekoracji
Kwiatki, ażurki, listki? Bez względu na to, jakie dekoracje z czekolady tworzymy, powinniśmy ułatwić sobie pracę. Zaopatrzmy się między innymi w akcesoria takiej, jak: szpryca z tylną, obręcze metalowe oraz wykałaczki. To narzędzia za sprawą których, bez żadnych problemów możemy uzyskać wymarzone dekoracje z czekolady.