Zarówno tarty, jak i tarteletki, słone, oraz słodkie – wszystkie zdobyły nasze serca oraz żołądki. Nic w tym jednak dziwnego. Tak przygotowane ciasto jest pyszne oraz łatwe o szybkie w przygotowaniu. Gwarancją sukcesu kulinarnego, poza znajomością najlepszych przepisów, jest oczywiście dobra forma na tartę. Jaką tartę jednak wybrać?
Jakie wyróżniamy rodzaje tart?
Tarty metalowe – najtańsza propozycja
Tego rodzaju blachy posiadają nieprzywierające powieki, są one najtańszymi propozycjami. Spotkamy je w większości polskich domów – używane są bowiem od wielu lat, a szczególnie cenią je tradycyjne kucharki. Ostatnio popularną formą jest tarta z wyjmowanym dnem. Wśród największych zalet takiego rozwiązania znajduje się odporność na wysoką temperaturę, lekkość oraz szybkie i równomierne rozprowadzanie ciepła. Podczas styczności z owocami może jednak ona rdzewieć, zaleca się więc korzystanie z papieru do pieczenia. Formy do tarty są dostępne na sklep.polmarkus.com.pl w wielu wariantach.
Tarty silikonowe – odporna na uszkodzenia
Tarta silikonowa to zdecydowaniedobra inwestycja na długie lata. Formy te występują zarówno w zestawie z wyjmowanym, szklanym dnem, jak i bez niego. Dzięki temu upieczone ciasto możemy serwować bezpośrednio na stole. Tego rodzaju tarty są odporne na uszkodzenia i zarysowania, a także wysokie temperatury. Można je myć w zmywarce do naczyń. To, co należy wymienić wśród ich wad to cena wyższa niż poprzednika.
Szklane i ceramiczne formy na tartę
Pomimo tego, że długo nagrzewają się one, równie długo utrzymują ciepło. Nie straszna im korozja ani zarysowania. Niekiedy jednak problemem jest wyjęcie z nich ciasta. Zarówno ceramiczne, jak i szklane modele doskonale rozprowadzają ciepło, co przekłada się na gwarancję równomiernego wypieku ciasta. Są ona jednak dość drogie.