Skip to content
Menu
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny
Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny

Kwiaty cukrowe na tort sposobem na udekorowanie ulubionego ciasta

Opublikowano 9 kwietnia, 202219 kwietnia, 2022

Torty dekorujemy nie bez powodu. Są to przecież słodkości, które prawdopodobnie należą do najbardziej wyjątkowych z wszystkich. Torty kupujemy lub pieczemy na niezwykłe okazje takie jak urodziny, imieniny lub rocznice. Mają one nie tylko świetnie smakować, ale także wyglądać. Właśnie tego wiele osób decyduje się na dodanie do nich własnych dodatków – tak, aby tort wyglądał dokładnie tak, jak ma wyglądać. W zapewnieniu tortu pięknego wyglądu pomagając różnego rodzaju ozdoby, wykonane z karmelu, czekolady lub mas plastycznej lub masy cukrowej, jednak najczęściej wybierane są kwiatki z masy cukrowej. Jak więc zrobić kwiaty na tort z masy cukrowej?

Jakie składniki przygotować?

Zrobienie kwiatów cukrowych na tort jest naprawdę bardzo proste. Wystarczy do tego odpowiednio przygotowana masa cukrowa, którą także bardzo łatwo przygotować. W tym celu należy przygotować cukier puder, glukozę w proszku lub płynie, żelatynę w proszku, zimną wodę oraz aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy. Po zdobyciu tych składników wystarczy po prostu postępować tak, jak mówi internet, wedle wybranego przez siebie przepisu.

Jak zrobić ozdobę na tort z masy cukrowej?

Jeżeli mamy już masę, możemy przejść do robienia z niej kwiatów. Jako kwiatki cukrowe na tort najczęściej wybiera się róże (dostępne do kupienia na https://sklep.polmarkus.com.pl/kwiaty-cukrowe-na-tort), ze względu na ich ładny wygląd i łatwość zrobienia. Najpierw należy porządnie rozwałkować masę. Najlepiej zrobić to na blacie posypanym mąką lub cukrem pudrem. Można także posmarować powierzchnię olejem. Następnie wycinamy w masie za pomocą kieliszków sześć kółek. Za pomocą wykałaczki, na którą należy nałożyć stożek masy cukrowej, owijamy na siebie poszczególne kółka, układając wszystko na kształt róży. Kwiaty na tort z masy cukrowej można urozmaicić także zrobieniem z masy listków.

Kategorie

  • Akcesoria
  • Kucharzenie
  • Przechowywanie żywności
  • Uncategorized

Ostatnie wpisy

  • Silikomart: niezawodne formy silikonowe dla cukierników
  • Do czego przydaje się szafa chłodnicza w gastronomii?
  • Jakie pudełka na muffiny będą najlepsze?
  • Jak znaleźć najlepsze pojemniki na ciasta do cukierni
  • Niezawodne aromaty spożywcze
©2023 Mój piękny stół – niezbędnik kulinarny | Powered by SuperbThemes & WordPress